Begynnersko – babyens første sko

Det er magisk og spennende å kjøpe de første skoene til babyen, og markedet vrimler av søte sko som det er lett å forelske seg i. Men små føtter kan være veldig forskjellige fra barn til barn, og det er viktig at skoene passer til akkurat ditt barns føtter ...

TIP
Vent så lenge som mulig med de første skoene til barnet ditt ...

Sanne Kofod

Fysioterapeut

Små myke føtter

Barneføtter er myke – også på innsiden. Når barnet blir født, består skjelettet for det meste av brusk, sier fysioterapeut Sanne Kofod.

- Dette har mange fordeler under graviditeten og fødselen, og det er helt nødvendig for barnets naturlige fysiske utvikling. Men det betyr også at føttene lett kan ta form etter fottøyet. Derfor er det viktig å velge ordentlig fottøy til de små og vente så lenge som mulig med de første skoene. Det gir føttene plass og ro til å utvikle seg naturlig.


Bare tær er best

En annen grunn til å vente så lenge som mulig med de første skoene, er at de små må kjenne fast grunn under føttene når de skal lære seg å holde balansen og gå.
- Det er viktig for barn å kjenne grunnen under føttene. De bruker tærne til å «gripe i gulvet». Derfor er bare tær faktisk det beste for barnet, men et par sklisikre strømper kan også brukes – eller en krabbesko, som typisk har en litt tynnere såle enn vanlige sko. Utenpå kan du bruke overtrekkssko hvis det er kaldt.


De første ordentlige skoene

Det er først når de små kan gå flere sikre skritt uten hjelp fra mor eller far at de får bruk for riktige sko. For å passe godt vare på barnets føtter, må du kjøpe ordentlig fottøy som sitter godt på foten. Dette kan det være vanskelig å vurdere selv. Derfor kan det være lurt å få hjelp fra fagfolk i en skobutikk med det første skoparet.

KORT SAGT


Slik skal skoene være ...
Ifølge fysioterapeut Sanne Kofod er det seks ting du skal passe på når du kjøper de første skoene til barnet.

  1. Skoene skal ha en passform som passer til barnets fot. De skal verken klemme eller sitte for løst på foten. Du skal få plass til lillefingeren mellom pløs og fotrygg.
  2. Skoene skal kjøpes med 1–1,5 cm voksetillegg.
  3. Sålen skal være fleksibel (fra tråflaten og ut til tærne), slik at barnets fot kan bevege seg fritt og naturlig.
  4. Skoene skal ha justerbar lukking slik at de kan tilpasses foten. Til de aller minste er det best med snøring.
  5. Skoene skal ha fast hælkappe, slik at barnets ankel får støtte.
  6. Sist, men ikke minst, er det viktig at barnets føtter kan puste i skoene. For tette sko kan føre til kalde, fuktige føtter og i verste fall fotsopp.

Synes du artikkelen var interessant?

Meld deg på til Skoringen Barnas univers og få masse kunnskap, inspirasjon og gode råd direkte i innboksen.
Les også: