Sko til barnehagestart

Når barnet skal begynne i barnehagen, er det mye å ta stilling til. Her får du en kjapp oversikt over hva slags sko barnet kommer til å trenge i barnehagen.

TIP
TIP

Det er viktig at skoene sitter skikkelig på foten. Hvis du er på utkikk etter de første skoene til barnet, kan du lese mer om sko til små føtter her.

Vinterstøvletter

Når vinteren melder seg, er det tid for støvletter til barna, og støvlettene skal helst være både vanntette og pustende.


Se etter støvletter med tex-membran som f.eks. Goretex eller SympaTex, som både holder føttene behagelig varme og lar foten puste.


For at støvletter med tex-membran virker etter hensikten, er det viktig at barnets strømper er fremstilt i et material som ikke holder på fukten. Gå derfor etter strømper i et blandingsprodukt som ull/akryl eller bomull/akryl. Er strømpene f.eks. i ren bomull, blir føttene fuktige og kalde.


Skinn eller tex-membran?
Man kan godt få støvletter i skinn som har tex-membran. Velger man støvletter i skinn, har foten lett for å puste, men de krever pleie slik at skinnet holder seg pent, og støvlettene er ikke 100% vanntette.


Termostøvler
Termostøvler har et deilig og varmt fôr og er opplagt til dager med sludd og slaps. Termostøvler har ikke justerbar lukking og sitter typisk litt for løst rundt foten. Husk derfor alltid å supplere med tex- eller skinnstøvletter til kalde og mindre våte dager.

Se utvalget av vinterstøvler for barn her

Gummistøvler
Gummistøvler er som termostøvler det eneste fottøyet som er 100 % vanntett. Derfor er gummistøvler det optimale fottøyet til regnvær når været begynner å bli varmere, rundt 8-10 grader. Støvlene kan gjøres varmere med en varm såle og et par ullsokker.

Gummistøvler er ikke pustende, og man kan fort begynne å svette på føttene. Derfor anbefaler vi strømper som er fremstilt av et blandingsprodukt som ull/akryl eller bomull/akryl. Strømper i ren bomull blir lett fuktige. Husk å sette støvlene til tørk etter en dag i regnvær, og ta ev. ut sålen for å tørke den.

OBS: Gummistøvler har ikke noen justerbar lukking og sitter derfor ikke fast rundt foten. Bruk derfor bare gummistøvler til regnvær.

Se utvalget av gummistøvler for barn her
Joggesko
Når du kjøper joggesko til barn, er det lurt å gå etter pustende materialer slik at føttene ikke blir for varme. Mange joggesko har en støtabsorberende såle, og det kan være bra hvis du har et aktivt barn. Vær oppmerksom på at noen joggesko kan ha fotbue-støtte. Dette anbefales ikke til små føtter, da fotbuen trenger ro til å utvikle seg. 

Se utvalget av joggesko for barn her
Sandaler
De er deilig å slippe føttene fri i et par nye sandaler. De har en helt naturlig og sunn pusteevne og brukes typisk om sommeren, men du kan også med fordel la barna bruke sandaler på våren. Det krever bare et par strømper og at du følger med på værmeldingen. Man kan få barnesandaler med både lukket og åpen tå. Har du barn som går i barnehagen, kan det være lurt å velge lukkede sandaler. Små barn kan lett slå eller skrape tærne.

Se utvalget av sandaler for barn her

Tip
Alle sko – uansett sesong og type – skal passe best mulig på barnets føtter. Det gjør de hvis de kan leve opp til nedenstående kriterier:

Dette skal skoene kunne ...
I følge fysioterapeut Sanne Kofod er det seks ting du må være oppmerksom på når du kjøper de første skoene til barnet.

  1. Skoene må ha en passform som passer til barnets fot. De må ikke klemme, men de må heller ikke sitte for løst på foten. Det skal være plass til en lillefinger mellom pløsen og fotryggen.
  2. Skoene skal kjøpes med 1-1,5 cm. voksetillegg.
  3. Sålen skal være fleksibel (fra trå-puten og ut til tærne) slik at barnets fot kan bevege seg fritt og naturlig.
  4. Skoene skal ha justerbar lukking slik at skoene kan tilpasses foten. Til de aller minste er lisser best.
  5. Skoene må ha fast hælkappe slik at barnets ankel får støtte.
  6. Sist, men ikke minst, er det viktig at barnets føtter kan puste i skoene. Sko som er for lukket kan resultere i kalde, fuktige føtter og i verste fall fotsopp.

Synes du artikkelen var interessant?

Meld deg på til Skoringen Barnas univers og få masse kunnskap, inspirasjon og gode råd direkte i innboksen.
Les også: