• Fri frakt på bestillinger over 599,-
  • Klikk & Hent etter 1 time
  • Gratis retur og bytte i butikk
Vondt i føttene? Kanskje skoene dine er problemet

Vondt i føttene

null
Du er ikke alene om du har problemer med smerter i føttene – uten å kunne forklare helt hvorfor. Denne problemstillingen møter fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod nesten ukentlig hos sine klienter. Og i mange tilfeller har smertene noe med valg av fottøy å gjøre.
Vi tok en prat med Sanne om hvorfor vi får vondt i føttene, og hva vi kan gjøre for å unngå det.

"Jeg har vondt i foten, men jeg har ikke skadet den"

Den setningen hører fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod ofte. Og når hun hører den, starter hun alltid med å se på klientens sko. Årsaken til smertene kan ofte finnes i valg av sko – dersom støtten i skoen for eksempel ikke stemmer med ens daglige aktivitetsnivå.

"Hvis det ikke er noen ytre årsak, for eksempel et fall, så er det noe du gjør til daglig som forårsaker smertene"

- Fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod, FysioDanmark Skødstrup

"Det største problemet er hvis skoen ikke passer til aktivitetsnivået. Sitter du hele dagen, spiller det ikke så stor rolle hvilke sko du har på deg. Men har du en jobb der du står eller går mye – for eksempel en jobb som min egen – så er det avgjørende at det er god støtte i skoene", sier fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod. "Er det ikke det, er det stor sannsynlighet for å få smerter i fotsålen, akillessenen eller forfoten."

Men hva om du har stillesittende arbeid, men likevel opplever smerter i føttene?

"Det er absolutt heller ikke uvanlig. Og det kan være flere årsaker til det", sier Sanne Møgeltoft Kofod.

"Men som regel er det fordi man i enkelte situasjoner utsetter foten for hard belastning uten støtte. Og når man ikke går i sko med støtte til hverdags, reparerer man ikke belastningen foten har vært utsatt for. Da vedlikeholder man smerten i stedet for."

Belastninger fra høyhælte sko og sport

Et eksempel kan for eksempel være at man har gått i høyhælte sko og danset hele natten. Det er hardt for foten – og vil oppleves som litt av en belastning. Derfor vil føttene ha behov for å komme seg litt de neste dagene. Og det gjør de ved å få riktig støtte – altså at man går i sko med god støtdemping og støtte i noen dager etter belastningen.
Det samme gjelder hvis du har drevet hard fysisk aktivitet, som å løpe halvmaraton eller gå en lang distanse. Da er det ikke optimalt å hoppe rett i høyhælte sko dagen etter.

"Når man har utsatt foten for en hard belastning, er det viktig å unngå å opprettholde den belastningen – for på sikt kan det føre til langvarige smerter", sier fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod. "Og selv om du kanskje ikke tenker så mye på at det kan gjøre litt vondt å gå i høyhælte sko for eksempel, er det fortsatt en belastning hver gang. Ikke det at du ikke skal bruke høyhælte sko, men du må bare være klar over det."

Aktivitetspauser og altfor rask oppstart

En annen vanlig årsak er at du endrer aktivitetsmønsteret ditt drastisk.
Sanne utdyper: "Hvis man for eksempel har tatt en lengre pause fra treningen, for så å starte opp og tenke at man kan løpe 5 km med én gang, er det en hard belastning for både kropp og føtter. Her vil det være optimalt å starte rolig for å så øke gradvis."

Sanne fortsetter:

Korona-fellen

" For tiden ser vi mange "post-korona-problemer". Folk har hatt pause mens treningssentrene var stengt. Og nå som de åpner opp igjen, tror mange at de kan begynne der de slapp. Kanskje har man i tillegg pådratt seg noen koronakilo (red.: ingen skam i det!) –og da er problemet at belastningen blir mye større. Og den belastningen kan også merkes i føttene", sier fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod.

Men hva er en god sko da?

"Gå for en sko med fotsålestøtte, fast hælkappe og fast såle. De færreste kan leve uten fotsålestøtten, så den er et must. Det er de to andre også hvis du går eller står mye til hverdags. Har du stillesittende arbeid, vil det være greit å ha minst et par sko med alle tre støtteelementene som du kan bruke etter perioder med belastning – eller hvis du går mange turer."

Går du i sko uten de tre støtteelementene, anbefaler fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod å bruke en såle som kan kompensere og sørge for mindre belastning på bestemte områder av foten.

Tips fra Skoringen

Ta en fotskanning og få den optimale sålen anbefalt av oss
En fotskanning analyserer trykkfordelingen på foten din og kartlegger den personlige fotprofilen din. Basert på skanningen kan vi finne Aetrex-sålen som passer til akkurat din fot. Du får fotskanning helt gratis i utvalgte Skoringen-butikker. Se hvilke her: https://www.skoringen.no/finn-butikk

Fysioterapeutens beste råd for å forebygge vondt i føttene

Ingen kommer til å gå gjennom livet uten å ha hatt vondt i føttene. Men hva kan vi gjøre for å forebygge det mest mulig og unngå kontinuerlige smerter? Du får fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofods tips til hvordan du best praktiserer #feetpositivity her:

  • Støtte
    Sørg for å ha noen sko med virkelig god støtte (fotsålestøtte, fast hælkappe og fast såle) i skohyllen din – og gå i dem ofte.

  • Stabilitet
    Prøv å holde aktivitetsnivået på et stabilt nivå. Selv om du merker en liten skavank, betyr det ikke at du må droppe gå-/løpeturene – skru om nødvendig bare ned intensiteten litt. Og når du skrur den opp igjen, så gjør det gradvis.

  • Pleie
    Ta deg av problemene som oppstår. Blemmer og andre skavanker skal ikke ignoreres, men behandles og pleies.

  • Unngå å gjøre vondt verre
    Vær ekstra fornuftig etter at du har vært hard mot føttene dine. Hvis du for eksempel har danset en hel natt i høyhælte sko eller drevet med svært anstrengende fysisk aktivitet, må du sørge for å bruke sko med mye støtte uken etter – og unngå å belaste føttene hardt igjen med det første.