Barnefoetter er forskjellige
Små myke føtter
Babyer er forskjellige, og det er føttene deres også. Noen føtter er smale, mens andre er brede. Det kan også være stor forskjell på høyden på vristen. Alt dette er helt naturlig, og så lenge barnet går i fottøy som er tilpasset foten, er det sjelden noe problem.
Sko som passer til foten
Som forelder lurer man ofte på hvilke fysiske fortrinn og skavanker barnet har arvet. Da tenker man gjerne også på føttene. Hvis man selv er plattfot, hulfot eller har brede eller smale føtter, er det lett å tenke at barnet vil måtte slite med de samme utfordringene. Heldigvis er det sjelden noen grunn til bekymring, sier fysioterapeut Sanne Kofod.
Stort sett er det aldri problemer med et barns føtter når det blir født. Føtter er forskjellige, men så lenge barn går i ordentlige sko som passer til føttene, burde det ikke bli noen problemer.
Kort sagt
Barneføtter er forskjellige og krever forskjellig fottøy. For å sikre deg at skoene sitter ordentlig på barnets fod, er det best å få hjelp i en skobutikk med personale som er eksperter på barnesko. Hvis du kjøper sko selv, skal du være oppmerksom på følgende:
- Du skal få plass til lillefingeren mellom pløs og fotrygg.
- Skoen skal sitte fast på foten, være fleksibel, ha justerbar lukking og fast hælkappe.
- Skoen skal ha ordentlig passform og riktig størrelse.
Høy og lav vrist
Hver eneste barnefot er altså særegen, og det stiller forskjellige krav til fottøyet. Hvis barnet for eksempel har høy vrist eller brede føtter, må man passe på at foten har nok plass. Og omvendt, hvis barnet har smale føtter eller lav vrist, må man passe på at skoene ikke sitter for løst. I så fall kan foten skli i skoen og tærne støte mot tuppen eller måtte bruke mye krefter på å holde skoen fast på foten.
Noen foreldre er redde for at barna skal bli plattfot. Mange barneføtter har nemlig stort sett ingen fotbue. I utgangspunktet skal man ikke kjøpe sko med utpreget fotbuestøtte til barn, påpeker Sanne Kofod.
- Alle barn ser ut som de er «plattfot». Det er helt naturlig og skyldes at barn blir født med en fettpute ved fotbuen, og at muskler og sener ennå ikke er ferdig utviklet. I de aller fleste tilfeller utvikler barnets føtter selv en sunn og sterk fotbue – hvis de får ro til å gjøre det. Denne utviklingen kan bli forstyrret hvis man gir barnet en sko med fotbuestøtte. Noen barnesko er laget slik at de følger fotsålens naturlige form. Det er ikke det samme som fotbuestøtte, og er helt i orden for barnets føtter.
Fotbuen er ferdig utviklet først når barnet er rundt 7 år. Med andre ord er det først da man virkelig kan se om barnet er plattfot. Hvis man likevel er bekymret for om barnet har spesielle fotproblemer, anbefaler Sanne Kofod å oppsøke en ergo‑ eller fysioterapeut som har god kunnskap om barneføtter og barnesko.
Sko skal helst prøves på
Som forelder kan det være vanskelig å vurdere hvilke sko som passer barnets føtter, og det blir ikke noe enklere hvis man kjøper skoene på nettet. Sanne Kofod anbefaler å gå i en skobutikk og prøve skoene på. Helst et sted hvor personalet har fagkunnskap om barnesko og barneføtter.
- Det beste er helt klart å prøve skoene på føttene før man kjøper dem, og få hjelp til å vurdere om de sitter godt på foten. Barn sier sjelden fra hvis skoene klemmer eller irriterer, og hvis skoene ikke sitter skikkelig på foten, kan det få konsekvenser på sikt – ikke bare for føttene, men også for knærne, hoftene og ryggen.
Hvis du selv vil finne sko til barnet ...
Noen foreldre vet at det er spesielle merker og modeller som passer godt til barnets føtter, og føler seg derfor trygge på å kjøpe sko selv uten å be om hjelp. Det kan man også godt gjøre så lenge man er oppmerksom på at den samme skomodellen ikke nødvendigvis sitter like godt på barnets fot fra den ene sesongen til den neste. Det kan for eksempel skyldes variasjoner i materialer og at barnets fot utvikler seg. Man skal derfor alltid sjekke om fottøyet sitter ordentlig på foten. Ifølge fysioterapeut Sanne Kofod er det flere ting man skal være spesielt oppmerksom på:
- Sjekk om det er plass nok til foten i høyden og bredden ved å stikke lillefingeren inn under pløsen øverst på skoen. Det skal være plass til fingeren mellom pløs og fotrygg – men heller ikke mer enn det.
- Sjekk at skoen sitter fast på foten (fra tråflaten og ut til tærne) og samtidig har justerbar lukking og fast hælkappe. I tillegg skal den leve opp til kriteriene for "god passform".
- Sjekk at skoen har riktig størrelse med voksetillegg på 1–1,5 cm avhengig av skostørrelse og type.
Hvilke skomerker passer hvilke fottyper?
Når du velger sko til barnet ditt, er det alltid best å prøve skoene på de små føttene for å se hvordan de passer på barnets fot. Det er nemlig stor forskjell på skomerkene. Her får du noen generelle betraktninger om hvilke skomerker som ofte passer til de forskjellige fottypene.
Gode skomerker for smale føtter |
Gode skomerker for føtter med normal bredde | Gode skomerker for brede føtter
|
|