• Fri frakt på bestillinger over 599,-
  • Klikk & Hent etter 1 time
  • Gratis retur og bytte i butikk
Hvor lenge? Hvor ofte? Hvor varmt?

Fodbad

null

#feetpositivity handler om å være snill med føttene sine. Det kan man være på mange måter. Men et godt sted å starte er å øve seg på å tenke pent om føttene sine – og ikke si eller tenke at de er stygge (en undersøkelse viser faktisk at 37 % av kvinner mellom 18 og 34 år har opplevd å være flau over føttene sine). Men det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort. Det vet vi. En måte å hjelpe det litt på vei er kanskje å begynne å stelle litt med føttene – for eksempel ved å ta et fotbad.

I artikkelen her kan du lese om

  • hvor ofte føttene dine vil ha godt av et fotbad
  • hvordan du lager det beste fotbadet for føttene dine – tid, temperatur og tilbehør
  • hvordan du kan lage ditt eget økologiske "slik-at-du-liker-meg"-fotbadesalt

"Det årlige fotbadet"

Kanskje du kjenner til det; når sommeren nærmer seg kommer man på at det er tid for "det årlige fotbadet". Man fyller baljen med glovarmt vann, salt og såpe i store mengder, og så sitter man der i en halvtime til man merker at man begynner å fryse fordi vannet for lengst er blitt kaldt. Føler du deg truffet? Rekk opp hånden nå 🙋

Men det er faktisk ikke en spesielt god metode for føttene. Vi har snakket med fotterapeuten vår om fotbad – og her kommer hennes anbefalinger:

Hvor ofte?

En gang i måneden eller annenhver måned vil være et godt koseritual. Litt sjeldnere kan også fungere. Men helst ikke mye oftere. For mye tid "i bløt" kan faktisk ha en uttørkende effekt på både hud og negler, fordi de naturlige fettstoffene i huden forsvinner når du har føttene i vann.

Hvor lang tid?

5–10 minutter er fint. Føttene bløtgjøres – uten å gå helt i oppløsning, og du reduserer risikoen for at huden tørker ut etterpå. Det er vanligvis også tiden det tar før vannet begynner å bli kaldt.

Hvor varmt?

Helst lunkent – jo varmere vannet er, jo mer forsvinner hudens naturlige fettstoffer og dermed øker risikoen for uttørking.

Salt eller såpe?

Bruker du såpe når du dusjer, har føttene dine allerede fått sin dose. For såpe kan faktisk også tørke ut huden. Salt og olje har motsatt effekt. Salt inneholder mineraler som kan være pleiende og bløtgjørende – og nettopp derfor er det bra siden det å sette føttene i vann kan virke uttørkende. Samtidig har salt også en eksfolierende effekt, som kan bidra til å løsne hard hud. Olje er et fettstoff, og bra for å motvirke tørr hud. Så et fotbad med salt og olje er vinn-vinn. Leser du litt videre, får du en oppskrift på hvordan du kan lage det selv.

Hvorfor fotbad i det hele tatt?

Fotbad kan gi en følelse av velvære – litt som noen opplever det å bade i badekar. At det bare er en deilig følelse. Og velvære er også et viktig element i å være snill mot seg selv og praktisere #feetpositivity.

Og så til oppskriften:

Hjemmelaget fotbadesalt

Lag ditt eget hjemmelagde "slik-at-du-liker-meg"-fotbadesalt med olje som beskrevet her:

Dette trenger du:

  • Et tomt glass med lokk
  • En liten skål
  • Ca. 200–250 g (hav)salt (grovt)
  • En liten bunt tørket lavendel – eller andre urter du liker
  • 2–4 dråper lavendelolje – eller favorittoljen din

Bland ingrediensene sammen i skålen, hell saltet på glass og lukk. Badesaltet kan brukes umiddelbart. Det har en holdbarhet på ca. ett år hvis det oppbevares lufttett.

Du kan også lage fotbadesalt med andre urter og aromatiske oljer:

Velg en olje du elsker duften av – så blir det skikkelig velvære for nesen også.
Du kan også vurdere å velge olje basert på de gunstige effektene olje kan ha. Husk imidlertid at fotbadet ikke skal ses på som en bestemt behandling, men som et fint supplement – og at det ikke har dokumentert effekt.

  • Mot slitne og ømme føtter: peppermynteolje, eukalyptusolje.
  • Mot fotsvette: salvieolje, furunålsolje.
  • For rød og irritert hud: sitrontetreolje, tetreolje.
  • Forfriskende: appelsinolje, sitronolje.
  • Avslappende: lavendelolje, baldrianolje.

Happy feet treat – og mye #feetpositivity til føttene dine <3