Krabbesko til baby

Krabbesko er innesko som små barn kan bruke før de begynner å gå. Men har så små og myke føtter overhodet bruk for «sko»?

KORT SAGT
KORT SAGT

Krabbesko er innesko til små barn som har begynt å reise seg eller akkurat har begynt å gå. Små barneføtter utvikler seg best uten sko på, men krabbesko kan gi støtte og sørge for at barnet ikke sklir så lett.

Sanne Kofod

Fysioterapeut

Små føtter

Når barn blir født, består knoklene deres hovedsakelig av brusk. Derfor er knoklene hos de aller minste barna veldig formbare. I løpet av de neste 20 årene foregår det en gradvis «forbeining» eller «ossifikasjon» av knoklene.
- Barneføtter er utrolig myke. Ikke bare fordi knoklene består av brusk, men også fordi sener og muskler fremdeles er veldig smidige. Dette er helt naturlig og nødvendig for at barnet skal vokse og utvikle fysikken sin, forklarer fysioterapeut Sanne Kofod.Pas på føttene

Siden føttene er så myke, skal det ikke mye til for å sette i gang en uheldig utvikling. Det er derfor en god idé å vente så lenge som mulig med å ta på sko, også krabbesko, sier Sanne Kofod.

- Kanskje synes du det ser søtt ut på den lille, men bare tær er faktisk det beste for små føtter. Hvis det er for kaldt, kan man ta på et par sklisikre sokker. Men pass på! Sokker eller strømpebukser som trekkes litt for langt opp på foten eller har blitt for små, gir ikke tærne mye plass eller bevegelsesfrihet. Bodyer kan også være en utfordring. De tar nemlig ikke høyde for at små barn kan ha veldig forskjellige fotlengder. Hvis bodyen er for liten, kan det også være at det blir for liten plass til tærne.Når bruker man krabbesko?

At små føtter har det best når de ikke er pakket inn, betyr imidlertid ikke at de ikke kan bruke krabbesko i det hele tatt.

- Krabbesko er for barn som begynner å reise seg, og de er helt perfekte når det ikke er nok å gå barbeint eller med sokker. I mange barnehager er det også slik at barn har på seg fottøy innendørs.Hvilke krav stilles til en krabbesko?

Krabbesko er innesko som skal støtte barnet best mulig når det begynner å reise seg og ta sine første skritt. I det store og hele stilles det samme krav til dem som til alle andre barnesko, men krabbesko skiller seg ut på ett punkt.

Sålen på krabbesko er typisk tynnere og mykere enn på andre barnesko. Det er fordi barn akkurat i den fasen hvor de lærer å gå, bruker tærne ekstra mye. De griper så å si i gulvet for å holde balansen. Derfor blir det vanskelig med en tykk såle. Med en tykk såle vil barnet miste følelsen av gulvflaten, forklarer Sanne Kofod.Bortsett fra de ekstra tynne, myke sålene skal krabbeskoen være som alle andre barnesko:

Slik skal skoene være ...

Ifølge Sanne Kofod er det seks ting du skal passe på når du kjøper de første skoene til barnet.

  • Skoene skal ha en passform som passer til barnets fot. De skal verken klemme eller sitte for løst på foten. Du skal få plass til lillefingeren mellom pløs og fotrygg.
  • Skoene skal kjøpes med 1 cm voksetillegg.
  • Sålen skal være tynn og myk slik at barnet bedre kan merke gulvet og holde balansen.
  • Skoene skal ha justerbar lukking slik at de kan tilpasses foten. Til de aller minste er det best med snøring.
  • Skoene skal ha fast hælkappe, slik at barnets ankel får støtte.
  • Sist, men ikke minst, er det viktig at barnets føtter kan puste i skoene. Sko som er for tette, kan føre til kalde, fuktige føtter og i verste fall fotsopp.