• Fri frakt på bestillinger over 599,-
  • Klikk & Hent etter 1 time
  • Gratis retur og bytte i butikk
Guide

Hva slags vinterstøvler bør jeg gå for?

null

Vinterstøvler kommer i mange varianter, men én ting er sikkert: Ingen har lyst til å gå rundt med kalde, våte føtter. Derfor kan det være lurt å sette deg litt inn i hvilke materialer og egenskaper som gjør en god vinterstøvel til en god vinterstøvel, for deg eller barnet ditt. Hvor varme bør de være? Hva bør de kunne? Hvilke preferanser har du? Les mer om de ulike vinterstøvlene her, så vet du hva du skal se etter.

Kort sagt

Vinterstøvler kommer i mange varianter, men én ting er sikkert: Ingen har lyst til å gå rundt med kalde, våte føtter.

Vinterstøvler i skinn

Fordelen med skinnsko er at de puster, lever og tilpasser seg etter foten. Det betyr at føttene får et behagelig klima, og at skoene holder seg fine med riktig pleie. Skinn er ikke et 100 prosent vanntett materiale, men du kommer langt med litt lærfett og impregnering. Se hvordan i videoen nedenfor. I dag får også mange skinnstøvler og -sko en tex-membran som gjør dem både pustende og vanntette.

Se vinterstøvler i skinn til damer

Se vinterstøvler i skinn til herre

Vinterstøvler med tex-membran

Mange vinterstøvler lages med en såkalt tex-membran, et materiale som både er vanntett og pustende. Dette er fordi membranen har fullt av bittesmå porer eller hull som er for små til at vanndråper kan trenge inn. På den andre siden er hullene i membranen likevel store nok til at vanndamp – som fra et par varme føtter – kan slippe ut. Tex-membranene kombineres ofte med et ytterlag i skinn, men kan også kombineres med ulike typer tekstiler. For å få 100 prosent vanntette vintersko bør du se etter tex-støvler med teipede sømmer.

Se vinterstøvler med tex-membran til damer

Se vinterstøvler med tex-membran til mænd

Tip!

Unngå bomullssokker ...

... i vinterstøvlene. De holder på fukten og kan gi kalde, våte føtter. Gå heller for sokker i ull eller blandingsmaterialer.

Vinterstøvler i kunstskinn

Kunstskinn, som for eksempel PU (polyuretan), er ikke like slitesterkt som ekte skinn, og heller ikke vanntett eller pustende. Til gjengjeld krever det ikke like mye vedlikehold og ligger gjerne lavere i pris enn sko i ekte skinn.

Velg riktig fôr

Vinterstøvler varmer selvfølgelig mest effektivt når både skaftet, skoen og innersålen er fôret. Skal du bare bruke støvlene til hverdagsbruk inne på jobb eller i byen, kan du kanskje nøye deg med mindre fôr. Fôr er gjerne laget i ull, fleece, bomull eller et blandingsmateriale, og hvert av materialene har egne fordeler.

  • Ullfôr: Fordi hvert enkelt ullfiber er hult, kan ullen ta til seg varmen fra føttene og holde på den. Derfor er ull et av de mest effektive materialene for å isolere og holde føttene varme.
  • Fleecefôr: Fleece er et luftig materiale som holder effektivt på varmen fra føttene. Fleece er også svettetransporterende og lett. I motsetning til ull kan fleece stort sett ikke ta til seg fukt, noe som betyr at fôret tørker veldig raskt dersom det har blitt vått.
  • Bomullsfôr: Bomullsfôr egner seg best som fôr i høst- og vårsko, eller for de mildere dagene i vinterhalvåret.

Såler til all slags vintervær

Det er viktig å tenke over om sålene passer til det du ønsker å bruke vinterstøvlene til. Er du på utkikk etter varme vinterstøvler, er tykkelsen på sålene avgjørende. Og hvis sålene skal være sklisikre eller støtabsorberende, er det også viktig å tenke på hvilket materiale sålene er laget av.

  • Gummi:: Gummisåler med grovt mønster er mest sklisikre på glatt føre. Gummimaterialet isolerer også godt mot kulden.
  • Polyuretan (PU): PU er et lett skummateriale med en lett støtdempende effekt. Det gjør skoene behagelige å gå i. Skal de også være sklisikre må du se etter såler med en grov struktur. PU i seg selv er nemlig ikke særlig sklisikkert.
  • Rågummi:: Såler i rågummi gir det lille ekstra til looken, i tillegg til at de isolerer godt mot kulden. Men vær obs hvis du bruker rågummisåler i frostvær – materialet blir gjerne glatt i minusgrader.