• Fri frakt på bestillinger over 599,-
  • Klikk & Hent etter 1 time
  • Gratis retur og bytte i butikk
Artikel

Sko til barnehagestart, vår/sommer

Det er mye å holde styr på når de små skal begynne i barnehagen. Familielogistikken blir satt på nye prøver når man skal ha kontroll på utflukter, matpakker, ekstra klær – og ikke minst fottøy. Hvis du har et barn som skal begynne i barnehagen, og lurer på hva «startpakken» bør inneholde, gir vi deg her en oversikt over hvilke typer sko barnet ditt kan få bruk for i sommerhalvåret.

Når barnet ditt ikke går

Det er mange barn som ennå ikke har begynt å gå når de starter i barnehagen. Noen har kanskje så smått begynt å reise seg og støtte seg til gjenstander. Derfra tar det sjelden lang tid før de tar de første skrittene. Nettopp i denne overgangsfasen kan det være vanskelig for foreldre å finne ut hvilke sko de skal sette på føttene til de små når de er i barnehagen.

Innendørs

Når de små begynner å reise seg og tar sine første skritt, er bare føtter og sokker det beste valget. Det kan nemlig være vanskelig å føle gulvet og dermed holde balansen når barnet har såler under føttene. Bruk gjerne sokker med små gummiknotter, slik at barnet ikke sklir.

Det kan likevel være flere grunner til at bare føtter og sokker ikke alltid er den beste løsningen. Det kan hende at det er gulvkaldt, eller at barnehagen har en regel om at barna må ha på seg tøfler. I så fall kan barnet ditt i stedet bruke skinntøfler eller prewalkers – også kalt krabbesko eller begynnersko. De har tynne, fleksible såler som gjør at barnet ditt kan føle gulvet gjennom sålen.

Les mer om prewalkers her.

Utendørs

Det hele blir straks mer utfordrende når de små beveger seg utendørs. Her er det lurt å vente så lenge som mulig med å gi barnet ordentlige sko. De tykkere sålene gjør det nemlig vanskelig for de små å føle bakken under seg og dermed holde balansen. Tynne og fleksible såler er det beste valget. Derfor er den beste løsningen å gi barnet ditt skinntøfler eller prewalkers. De beskytter de små føttene mot kulde og underlag som kan være for røffe for de myke, sensitive fotsålene.

Vær imidlertid oppmerksom på at skoene ikke er laget for bruk utendørs. De vil derfor slites ut raskt og tåler ikke å bli brukt i regnvær.

Det er smart å vente med «ordentlige sko» til barnet har begynt å ta flere trygge skritt uten hjelp.

Joggesko og sneakers

Det er utrolig mange barnesko og sneakers å velge mellom, og det kan være vanskelig å vite hvilke som passer best for barnet ditt. Det er en fordel å velge et par som har justerbar lukking og en fast hælkappe. Det viktigste er imidlertid at skoene sitter godt på barnets føtter, noe som kan være vanskelig å avgjøre selv. Spør derfor personalet i butikken om de kan hjelpe deg å finne et par som passer for barnet ditt.

Se utvalget vårt av barnesko og joggesko her.

SandalerSko til barnehagestart, vår/sommer

Det er deilig å slippe føttene fri i et par nye sandaler. De har en helt naturlig pusteevne og brukes vanligvis om høysommeren, men du kan med fordel også la barnet ditt bruke sandaler på lune vårdager. Det krever bare et par sokker, og at du følger litt med på værmeldingen.

Åpen eller lukket tå

Barnesandaler fås med både lukket og åpen tå. Hvis du har barn i barnehagealderen, kan det være en god idé å velge lukkede sandaler. Små barn kan nemlig lett slå eller skrape opp tærne i sandaler med åpen tå.

Unngå flip-flops

Flip-flops passer fint for turen fra hotellrommet til bassenget når dere er på ferie. Men de egner seg ikke til å gå langt eller løpe i – verken for store eller små føtter.

Flip-flops tilbyr ingen støtte, og barnet vil krølle tærne og bruke mange krefter på å holde skoen på plass og slepe dem med seg. I tillegg er risikoen stor for at barnet tråkker på kanten av skoen og vrikker ankelen. Derfor anbefaler vi at barnet ditt bruker et par «ordentlige sandaler» i barnehagen. Det vil si sandaler med en fast hælkappe eller hælrem og justerbar lukking.

Fast hælkappe

Vi anbefaler alltid at de minste barna bruker sko med fast hælkappe. Det sørger nemlig for at barnet ikke tråkker skjevt. De fleste sandaler har en hælrem, og det fungerer også fint for de fleste barn – spesielt når remmen er justerbar, slik at den kan tilpasses barnets føtter. Spør personalet i butikken hvis du er bekymret for at barnet ditt skal tråkke skjevt i sandalene.

Se utvalget vårt av barnesandaler her.

Gummistøvler

Gummistøvler og termostøvler er det eneste fottøyet som er 100 prosent vanntett. Derfor er gummistøvler det optimale fottøyet i regnvær. Du kan også få gummistøvler med fôring og innleggssåle med termoeffekt – perfekt på kjølige dager.

Gummistøvler har ikke justerbar lukking og sitter dermed ikke så tett rundt foten. Bruk derfor gummistøvler kun i regnvær. Husk også å sette støvlene til tørk etter en dag i regnværet, og ta ut eventuelle innleggssåler så de tørker raskere.

Se utvalget vårt av gummistøvler for barn her.

Tøfler

De små føttene tilbringer mye tid i sko og støvler, så når det er tid for å leke innendørs, er bare tær og sokker alltid best. Bare tær eller sokker sørger for at føttene kan bevege seg fritt, samtidig som man trener muskulaturen under foten. Føtter trives altså best uten sko når man befinner seg innendørs. Tøfler kan likevel være en god løsning i noen tilfeller. Det kan hende at det er gulvkaldt, eller at barnehagen har en regel om at barna må ha på seg tøfler.

Skal du kjøpe tøfler til barn, er det viktig å vite følgende:

Godt feste

Uansett om du velger sokker, skinntøfler eller vanlige tøfler, må du sørge for at barnet har godt feste på glatte gulv når det er mye aktivitet og lek.

Kjapt av, kjapt på ...

Når det gjelder tøfler, er det viktig at de har justerbar lukking som for eksempel borrelås, som hjelper til med å sikre at de sitter godt på foten – samtidig som at barnet kan smette raskt inn og ut av dem.

Se utvalget vårt av tøfler for barn her.

Les også våre gode tips til barnehagestart, høst/vinter.