• Fri frakt på bestillinger over 599,-
  • Klikk & Hent etter 1 time
  • Gratis retur og bytte i butikk
Svette føtter? Sko som lukter?

Fotsvette

null
Har du også opplevd å ta av deg skoene etter en lang dag for så å oppdage at føttene er så svette at de setter avtrykk på gulvet? Da vil vi bare si: Du er ikke den eneste. Fotsvette er helt normalt. Men selv om det er normalt, forstår vi godt at det kan være både sjenerende og plagsomt. Og så er det bare skikkelig surt – bokstavelig talt – hvis lukten setter seg i skoene. Heldigvis finnes det mange triks mot fotsvette. Og dem vil vi gjerne dele med deg.

I artikkelen her kan du lese om:

  • hvorfor du får svette og stinkende føtter – og hvorfor det er helt normalt
  • hvordan du reduserer fotsvette – bl.a. med bambus og bakepulver
  • hva du kan gjøre hvis du har problemer med friksjon i skoene

Hvorfor fotsvette?

Her er forklaringen på hvorfor fotsvette er helt normalt: Vi har alle hundretusenvis av svettekjertler i føttene. Faktisk er føttene det stedet på hele kroppen hvor det er flest svettekjertler per cm. Kjertlenes funksjon er å regulere kroppstemperaturen, væske- og saltbalansen og skille ut avfallsstoffer.

Men fotsvetten fordamper dessverre ikke på samme måte som svette på andre deler av kroppen gjør. Tvert imot er den stengt inne i sokker og sko det meste av dagen. Og når fotsvetten stenges inne, danner den bakterier, som avgir lukt.

Hvorfor svetter noen mer på føttene enn andre?

Du kan oppleve at du får ekstra svette føtter hvis du for eksempel:

  • Står mesteparten av dagen
  • Er mye på farten
  • Driver med mye sport
  • Er følelsesmessig påvirket, f.eks. stresset eller nervøs

Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å redusere fotsvetten – i tillegg til det klassiske med vann og (antibakteriell) såpe. Vi deler fem av tipsene med deg rett nedenfor 👇🏻

Fem triks mot svette og stinkende føtter

1. Deodorant til føtter og sko
En antiperspirant fotdeodorant sprayes direkte på føttene, der den dreper bakterier og fjerner vond lukt. Hvis skoene dine har blitt sure, kan du bruke skodeodoranten vår (https://www.skoringen.no/touch-eco-shoe-deo?productid=9659950531), som i de fleste tilfeller kan fjerne den vonde lukten. Hvis ikke, er det kanskje på tide å skjemme bort føttene med et par nye sko. Skodeodoranten kan brukes i alle slags sko.

2. Bambus har antibakterielle egenskaper
En ting er føtter og sko. En annen er sokker. Velger du materialer som bambus og ull som er svetteabsorberende, pustende og har antibakterielle egenskaper, skal det litt mer til før sokkene dine lukter.

Har du et par støvler med tex-membran, anbefaler vi at du bruker sokker i en blanding av ull og syntetisk materiale som f.eks. polyester. Svetten blir da absorbert og ført bort fra foten og ut i støvelen, som så kan føre den videre ut av støvelen.

3. Skoene dine trenger en 24-timers pause
Det er viktig å bytte sko hver dag slik at bakteriene hindres i å leve videre og sette seg som en sur lukt i skoene. Selv om føttene og sokkene er rene, kan du fort få svette og stinkende føtter hvis du tar på deg sure sko, for lukten fra skoene setter seg i sokkene. Derfor trenger skoene dine minst 24 timers pause etter bruk slik at de kan tørke skikkelig. Dette gjør de best i et rom med god ventilasjon.

4. Innleggssåle som er svetteabsorberende
Visste du at det finnes fotsåler som reduserer fotsvette? (https://www.skoringen.no/touch-weekly-fresh?productid=9659914010) Weekly Fresh-sålen er en veldig tynn såle i flere lag, der det øverste laget absorberer fuktighet og transporterer den videre til det innerste laget, som er isolert så det ikke blir vått. Sålen inneholder også mikroduftkapsler som holder skoklimaet friskt.

5. Et godt, gammeldags kjerringråd
Hvis du ikke allerede har vært innom din nærmeste Skoringen på jakt etter en svetteabsorberende innleggssåle, har vi et godt, gammeldags kjerringråd mot fotsvette som du kan benytte deg av med én gang. Det går ut på å drysse bakepulver på føttene før du tar på sokkene (du skal selvfølgelig ikke gjøre dette hvis du er allergisk mot bakepulver). Pulveret kan nemlig absorbere fuktighet.

Tips: Har du et par sko som knirker? Da kan det hjelpe å drysse bakepulver (eller babypudder, potetmel eller talkum) i skoene.

Problemer med friksjon i skoene?

Hvis det i tillegg ofte "svupper" i skoene fordi føttene dine er fuktige, er silkesprayen vår (https://www.skoringen.no/touch-fresh--silk?productid=9659925331) din venn. Den beskytter mot friksjon og holder føttene dine friske og tørre i løpet av dagen.