• Fri frakt på bestillinger over 599,-
  • Klikk & Hent etter 1 time
  • Gratis retur og bytte i butikk
"De siste 10 årene har jeg ikke kunnet gå med åpne sko"

Flau over føttene

null

25 år gamle Camilla har mislikt føttene sine det meste av livet. Faktisk så mye at hun bare ville være med i artikkelen her hvis hun kunne være anonym. Camilla har inntil nylig ikke kunnet drømme om å ta på seg et par sandaler. Å høre det gjør oss oppriktig triste, for slik skal ingen ha det. Dessverre vet vi at Camilla langt fra er den eneste som har det slik. Derfor deler vi historien hennes med deg. For å sette ord på det som er tabu for mange, starte samtalen som kan bryte det mønsteret, og samtidig understreke det viktige budskapet om at ingen føtter er mer riktig enn andre.

Ta godt imot Camilla 👇🏻

Hvordan trives du med føttene dine? Hvorfor?

Veldig dårlig. Sånn har jeg faktisk alltid hatt det. Problemet er at tåa ved siden av stortåa er mye lengre enn alle de andre. Da jeg var yngre utviklet det seg nærmest til mobbing, og det har satt sine spor nå som jeg er blitt eldre.

Hvordan påvirker forholdet til føttene dine deg i hverdagen?

Det påvirker meg utrolig mye, for eksempel når jeg skal ut på byen og gjerne vil ha på høyhælte sko. Jeg ser mange jenter med åpne sandaler med hæl, og de er så stilige. Jeg vil også så gjerne gå i slike. Men det føler jeg ikke alltid at jeg kan.

Går du i åpne sko?

I fjor sommer fikk jeg nok av å pakke føttene mine inn i joggesko i 25 graders varme. Det er virkelig ikke spesielt godt. Så jeg måtte gjøre noe. Jeg kjøpte derfor 10 forskjellige par sko som hadde åpne tær. Men jeg måtte prøve dem mange ganger hjemme før jeg endelig tok mot til meg og gikk med dem offentlig. I dag kan jeg omsider finne på å ta på meg et par åpne sko hvis det er varmt.

Betyr det at forholdet til føttene dine har blitt bedre?

Det er bedre enn det har vært. De siste 10 årene har jeg ikke kunnet gå med åpne sko – i det hele tatt. Og hvis jeg var på stranden, gjemte jeg føttene i sanden. Så ille har det vært.

Hvordan føler du deg når du har på åpne sko?

Jeg kan godt bli usikker og få vondt i magen hvis jeg føler at alle ser på tåa mi. Moren min har samme tå, og da vi var i utdrikningslaget hennes, fikk hun et bilde av tærne sine i gave. Slike ting bidrar til usikkerheten min. Jeg var også en gang på en hytte med pappas nye kjæreste og hele familien hennes, hvor fetteren til stebrødrene mine kommenterte tåa mi. Jeg trodde egentlig jeg skulle kunne slappe av i det selskapet. Men til slutt sto det fire personer og pekte på tåa mi og lo. Det var så flaut.

Hva tror du skal til for at du skal føle deg vel med å gå i åpne sko?

En operasjon. Når jeg får spart opp penger, vil jeg få fjernet et ledd i tåa. Jeg vet godt at det høres sykt ut. Men det vil jeg. Jeg tror det vil gjøre at jeg kan være helt avslappet når jeg har på åpne sko.

Hva tenker du om andres føtter?

Jeg har aldri sett på noen andres føtter og tenkt stygt om dem. Det er bare fordi jeg er min egen største kritiker. Hvis jeg ser noen med en tå som min, synes jeg bare det er kult at de ikke bryr seg. Det kan selvfølgelig godt være at de også misliker føttene sine og tenker det samme som meg. Men det glemmer man bare noen ganger.

Du sa tidligere at moren din har samme tå som deg. Føler hun det på samme måte som deg? Og tror du at hun kan ha påvirket deg?

Ja, 100 % sikkert. Det startet med at hun kommenterte sine egne føtter og sa at de var stygge. Så usikkerheten kommer nok fra henne. Hvis jeg tar på meg åpne sko i dag, kan hun også finne på å kommentere det.

Tenker du noen gang over hvor viktige føttene dine er for deg?

Ja, definitivt. Jeg tror også det er grunnen til at jeg nå øver meg på å tenke "drit i det". De er der av en grunn, og jeg er så heldig å ha to velfungerende føtter som kan gjøre det de skal.

Hva får det deg til å føle når du tenker stygt om føttene dine?

Jeg blir frustrert over at det i det hele tatt skal spille en rolle. Det er så uvesentlig når man tenker rasjonelt. Men når jeg da står der i situasjonen og skal vise føttene mine, er det plutselig ikke så uvesentlig lengre likevel.

Vi gir Camilla et stykke papir med definisjonen av #feetpositivity.

#feetpositivity
meaning;
To embrace the fact that every pair of feet has its own story.
To know that every foot looks different and therefore has
different needs, but no one foot is more right than any other.
To stand confidently on one’s own feet, no matter how they look.

Hva tenker du når du leser definisjonen av #feetpositivity?

Det er jo slik det burde være. Jeg liker det ganske godt. Spesielt fordi føtter alltid har vært et tabu. Selv om det er det mest latterlige tabuet i hele verden. Det er som om man må tenke at føtter er stygge. Men det spiller ingen rolle hvordan føttene våre ser ut. Det viktigste er at de fungerer.

Har du et godt råd til andre som har det på samme måte som deg?

Jeg tror mitt beste råd må være å bare hive seg ut i det, kaste av seg sokkene og så få noen gode erfaringer med det. Sier jeg bare sånn. Jeg vet godt at det er kjempevanskelig. Men det var det som fungerte for meg da jeg endelig turte å gjøre det. Og det blir bedre og bedre for hver gang jeg gjør det.

Takk for at du ville dele historien din med oss, Camilla. Og kult at du har bestemt deg for at du ikke lenger vil skjule føttene dine! Vi sender massevis av #feetpositivity din vei ❤️

Camilla og Sanne er ikke deres egentlige navn, men de er kjent av redaksjonen.