• Fri frakt på bestillinger over 599,-
  • Klikk & Hent etter 1 time
  • Gratis retur og bytte i butikk
Artikel

Sko til barnehagestart, høst/vinter

Det er en stor begivenhet når den lille begynner i barnehagen. Og blant de mange små og store tingene du må holde styr på, er skogarderoben et helt kapittel for seg selv. Skaff deg oversikt over de forskjellige skoene gullklumpen trenger, så har du mer kontroll når barnehagestarten kommer.

Når barnet ditt ikke har begynt å gå

Det er mange barn som ennå ikke har begynt å gå når de starter i barnehagen. Noen har kanskje så smått begynt å reise seg og støtte seg til gjenstander. Derfra tar det sjelden lang tid før de tar sine første skritt. Nettopp i denne overgangsfasen kan det være vanskelig for foreldre å finne ut hvilke sko de skal sette på føttene til de små når de er i barnehagen...

Innendørs

Når de små begynner å reise seg og tar sine første skritt, er bare føtter og sokker det beste valget. Det kan nemlig være vanskelig å føle gulvet og dermed holde balansen når barnet har såler under føttene. Bruk gjerne sokker med små gummiknotter, slik at barnet ikke sklir. Det kan likevel være flere grunner til at bare føtter og sokker ikke alltid er den beste løsningen. Det kan hende at det er gulvkaldt, eller at barnehagen har en regel om at barna må ha på seg tøfler. I så fall kan barnet ditt i stedet bruke skinntøfler eller prewalkers – også kalt krabbesko eller begynnersko. De har tynne, fleksible såler som gjør at barnet ditt kan føle gulvet gjennom sålen.

Les mer om prewalkers her.

Utendørs

Det hele blir straks mer utfordrende når de små beveger seg utendørs. Men også her er det lurt å vente så lenge som mulig med å gi barnet ordentlige sko. Tykke såler gjør det vanskelig for barnet å føle bakken og holde balansen, og det er derfor best å la barnet bruke skinntøfler eller prewalkers med tynne og fleksible såler – også når de er ute. På den måten holder du de små føttene beskyttet mot kulde og underlag som kan være for røffe for de myke, sensitive fotsålene.

Vær imidlertid oppmerksom på at skoene ikke er laget for bruk utendørs. De vil derfor slites ut raskt og tåler ikke å bli brukt i regnvær.

Når det blir for kaldt til å ha på skinntøfler og prewalkers, kan termosko – også kalt overtrekkssko – være den beste løsningen så lenge barnet ditt fortsatt krabber og sitter mye. Så snart barnet ditt har begynt å ta flere trygge skritt, er det lurt å vurdere vinterstøvler – barnets første ordentlige par sko!

Vinterstøvler

Når temperaturene synker, er det tid for vinterstøvler – og de bør helst være varme, vanntette og ha god pusteevne. Hvis du er usikker på hvilke du skal kjøpe til barnet ditt, gir vi deg her noen råd som hjelper deg å forstå de ulike støveltypene litt bedre.

Støvler med tex-membran

Støvler med tex-membran, for eksempel Sympatex og GORE-TEX, holder føttene tørre og varme samtidig som de lar føttene puste. Tex-membranen sørger nemlig for at utvendig fuktighet ikke kan trenge gjennom, men at vanndamp (svette) fra føttene kan komme ut.

Tip

Husk å ta på riktige sokker!

For at støvler med tex-membran skal fungere slik de skal, er det viktig at barnets sokker er laget av et materiale som ikke holder på fuktighet. Velg derfor sokker som er laget av et blandingsprodukt, for eksempel ull/akryl. Ren bomull holder på fuktigheten, og fuktige føtter blir raskt kalde. Les mer om sokker her.

Skinnstøvler

Skinn gir foten mulighet til å puste. Noen skinnstøvler til barn fås også med tex-membran. De er dermed vanntette, akkurat som tex-støvlene. For å holde skinnet pent krever skinnstøvler vanligvis litt mer vedlikehold enn tex-støvler.

Termostøvler

Termostøvlene har et deilig og varmt fôr, og mange har også termo-innleggssåler. De er også 100 prosent vanntette og et naturlig valg på dager med sludd og slaps. Støvlene har imidlertid ikke justerbar lukking og sitter vanligvis løsere rundt foten, og gir dermed ikke samme støtte som vinterstøvler. De bør derfor ses på som et supplement til tex- og/eller skinnstøvler.

Se utvalget vårt av vinterstøvler for barn her.

Gummistøvler

Gummistøvler og termostøvler er det eneste fottøyet som er 100 prosent vanntett. Derfor er gummistøvler det optimale fottøyet i regnvær. Du kan også få gummistøvler med fôring og innleggssåle med termoeffekt – perfekt på kjølige dager.

Gummistøvler har ikke justerbar lukking og sitter dermed ikke så tett rundt foten. Bruk derfor gummistøvler kun i regnvær – og til å hoppe i vannpytter med. Husk også å sette støvlene til tørk etter en dag i regnværet, og ta ut eventuelle innleggssåler så de tørker raskere.

Se utvalget vårt av gummistøvler for barn her.

Sko og sneakers

Det er utrolig mange barnesko og sneakers å velge mellom, og det kan være vanskelig å vite hvilke som passer best for barnet ditt. Det er en fordel å velge et par som har justerbar lukking og en fast hælkappe. Det viktigste er imidlertid at skoene sitter godt på barnets føtter, noe som kan være vanskelig å avgjøre selv. Spør derfor personalet i butikken om de kan hjelpe deg å finne et par som passer for barnet ditt.

Se utvalget vårt av barnesko og joggesko her.

TøflerSko til barnehagestart, høst/vinter

De små føttene tilbringer mye tid i sko og støvler, så når det er tid for å leke innendørs, er bare tær og sokker alltid best. Bare tær eller sokker sørger for at føttene kan bevege seg fritt, samtidig som man trener muskulaturen under foten. Føtter trives altså best uten sko når man befinner seg innendørs. Tøfler kan likevel være en god løsning i noen tilfeller. Det kan hende at det er gulvkaldt, eller at barnehagen har en regel om at barna må ha på seg tøfler.

Skal du kjøpe tøfler til barn, er det viktig å vite følgende:

Godt feste

Uansett om du velger sokker, skinntøfler eller vanlige tøfler, må du sørge for at barnet har godt feste på glatte gulv når det er mye aktivitet og lek.

Kjapt av, kjapt på ...

Når det gjelder tøfler, er det viktig at de har justerbar lukking som for eksempel borrelås, som sikrer at de sitter godt på foten – samtidig som at barnet kan smette raskt inn og ut av dem.

Kald på føttene eller kalde gulv?

Har barnet ditt bruk for ekstra varme til føttene, anbefaler vi tøfler i en ullblanding. Da holdes føttene varme, samtidig som at fukt absorberes.

Se utvalget vårt av tøfler her.

Se også våre gode tips til barnehagestart om våren og sommeren.